Dialog och opinion

Vi vill föra en konstruktiv dialog med uppdragsgivare om arvoden, villkor och branschens utvecklingsmöjligheter. Därför har vi regelbundna möten med de största aktörerna där vi stämmer av läget i branschen och framför frågor som våra medlemmar ber oss att lyfta.

Utöver att föra en dialog med uppdragsgivare jobbar vi med opinionsbildning kring branschen och dess villkor. Bland annat skriver vi debattartiklar, skapar upprop och driver kampanjer.

Senaste nyheterna om dialog och opinion

 • Norska undertextare bojkottar BTI

  I Norge har en grupp på 30 undertextare fått nog av låga arvoden och väljer nu att sluta ta uppdrag för BTI. Dessa modiga kolleger har Medietextarnas och Svenska Journalistförbundets fulla stöd! Vi hoppas innerligt att aktionen ska få bolaget att förstå hur illa det är ställt och äntligen erbjuda en rimlig och varaktig höjning […]
 • Undertextning uppmärksammas i The Guardian

  The Guardian har skrivit en initierad artikel om undertextning och dess betydelse för en films framgång. Artikeln är delvis resultatet av ett gemensamt europeiskt påverkansarbete och grundar sig bland annat på uppropet från AVTE som vi publicerade på svenska tidigare i år. Artikeln i The Guardian hittar du här.
 • ”Månadslönen blir 14 000 kronor”

  Läs ordförande Linus Kollbergs replik på SVT:s svar gällande ansvaret för underleverantören BTI Studios arvoden till de frilansande undertextarna.
 • ”SVT bör ta ansvar för hela kedjan”

  I en debattartikel i Medievärlden uppmanar ordförande Linus Kollberg SVT att ta ansvar för underleverantören BTI Studios arvode till de frilansande undertextarna. Läs artikeln i sin helhet här.
 • Upprop till filmskapare

  AVTE, den europeiska paraplyorganisationen för intresseorganisationer och fackförbund för audiovisuella översättare, har gått ut med ett gemensamt upprop till filmskapare. Uppropet uppmanar filmskapare att stå upp för undertextare för att garantera kvaliteten på sina verk. Läs hela texten på svenska här.