Ann Högman vinner Årets textunder 2023

Ann Högman vinner Årets textunder 2023

Årets textunder 2023 går till Ann Högman, för hennes arbete med svenska undertexter till tv-serien Barnmorskan i East End. Niklas Hellgren får hedersomnämnande.

Priset består av ära, berömmelse och pokal. Juryns motivering lyder: 

”Med säker hand och rutinerad fingertoppskänsla läggs ett undertextningspussel som saknar motstycke. Genomgående idiomatisk svenska, skicklig och genomtänkt segmentering, stadigt tempo, tidstypiska uttryck och tillvaratagna ordlekar – i denna översättning lämnas inget åt slumpen. Som helhet svensk undertextartradition när den är som bäst. Årets textunder 2023 tilldelas Ann Högman för undertexter av Barnmorskan i East End.”

Ett hedersomnämnande tilldelades Niklas Hellgren för hans undertexter till serien Malpractice på SVT. Juryns motivering lyder: 

”Juryn vill också ge ett hedersomnämnande för innovativa och nyskapande översättningar. Detta går i år till Niklas Hellgrens undertexter av Malpractice, som bjuder tv-tittarna på en unik upplevelse. Skickligt och med stilsäker autenticitet navigerar han i medicinsk terminologi och sjukhusjargong. Det förhöjer inte bara den generella trovärdigheten utan även igenkänningsfaktorn hos kanske den svåraste målgruppen av alla – de som själva är yrkesverksamma i sjukvården.”

Jury har bestått av Hanna Hagström och Jan Pedersen från Tolk- och översättarinstitutet, Lasse Thorsell från Svensk Medietext, Gabriella Sandström från Språkrådet och Kjell Häglund, journalist och teveskribent. 

Stort grattis till Ann och Niklas!